Kompetensstress och förändringstakt starka stressfaktorer
Antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökar lavinartat; de senaste dryga tio åren har antalet sjukskrivningar med stressrelaterad orsak ökat nästan sjufaldigt. Redovisningsspecialister är inte undantagna från denna nedslående utveckling. Claudia Ullreich Engmer, senior konsultchef på Invici, ger sin syn på vad det beror på och hur utvecklingen kan motverkas.
Försäkringskassans statistik talar sitt tydliga språk. Allt fler sjukskrivs och mönstret ser likadant ut oavsett yrke. Störst risk löper kvinnor. Här visar statistiken att det är mer än dubbelt så stor risk för kvinnor än för män att bli sjukskrivna för stress. Risken är som störst i åldern 30–39 år – och särskilt mammor är drabbade.
Samma mönster och stressrelaterade sjukskrivningar är tyvärr också vanliga bland redovisningsspecialister. Många ekonomer vittnar om hög arbetsbelastning – något som påverkar både hälsan och välbefinnandet, och som riskerar att till slut spilla över på privatlivet. Inte minst under bokslut och rapporteringsperioder är tempot högt och återhämtningstiden knapp.
Då arbetet styrs av fasta deadlines, som exempelvis bokslut och deklarationer, är arbetsbelastningen svår att jämna ut över tid. Det faktum att arbetet kräver stor noggrannhet – även ett litet misstag kan få ödesdigra konsekvenser – är något som ökar på stressen ytterligare. Pressen att leverera felfritt är konstant.
Kompetensstress och snabb förändringstakt
- Många redovisningsspecialister är ensamma i sin roll, vilket gör det svårt att dela på ansvar eller be om hjälp, säger Claudia Ullreich Engmer, senior konsultchef på Invici, som fortsätter: Rollen har ofta repetitiva uppgifter med låg variation vilket gör att man har begränsat inflytande över arbetsprocesserna. Och det är just när man saknar kontroll över både arbetets innehåll och arbetssätt som vi ser att risken för stress ökar.
Trots att majoriteten av arbetsuppgifterna går att sköta digitalt, är det många specialister inom redovisning som har begränsade möjligheter att arbeta hemifrån. Detta kan också vara en trolig faktor till den upplevda stressen. De här rollerna gör det svårare att få livspusslet att gå ihop för många.
Ovanpå allt detta har det under de senare åren tillkommit ett förändringstryck på ekonomifunktionen, där nya krav på digital kompetens och analysförmåga uppstår i takt med ökad automatisering och AI. Detta skapar en kompetensstress, vilken ofta försvåras av att tiden för fortbildning är knapp.
- Digitaliseringen upplevs definitivt som en stor utmaning ute på ekonomiavdelningarna idag, säger Claudia. I takt med att kraven på AI och digitaliseringen ökar, ökar även kraven på redovisningsekonomerna. De enklare uppgifterna tas bort och det krävs mer analytisk kompetens. Jag har en kund just nu som upplever bristen på duktiga analytiker. Alla kallas för Business controllers, men många saknar den analytiska förmågan som numera krävs. I stället är de redovisare.
Chefens roll – stöd, struktur och balans
För att skapa en hållbar ekonomiavdelning blir ekonomichefen allt viktigare. Det finns en rad saker som hen kan hjälpa till med, för att främja en arbetsplats där de anställda trivs och mår bra, utan att göra avkall på produktivitet och resultat.
Tricket är att hitta balansen mellan prestation och välmående – båda dessa behöver vara på plats för att skapa ekonomiavdelningar där medarbetarna mår bra långsiktigt. Exempelvis kan chefen hjälpa sin personal genom att sätta mål och prioriteringar som är tydliga och realistiska, och främja en sund work/life balance.
Genom att skapa en kultur av feedback och uppskattning ges förutsättningar för ärliga och öppna dialoger som kan fungera utvecklande och leda till en förbättrad arbetssituation. Chefen kan också underlätta det vardagliga arbetet för sina medarbetare genom att hjälpa dem att planera och strukturera sitt arbete, och säkerställa att rätt systemstöd finns på plats.
Claudia håller med om vikten av rätt systemstöd:
- Både bra systemstöd och tydlighet i struktur är viktiga komponenter för att kunna jobba hållbart som redovisningsekonom idag. Och att ha en chef som är bra och kunnig. Det kommer ständigt nya regelverk att sätta sig in i, så även möjligheten till löpande utbildning är viktig.
Konsulten – räddaren i nöden
Trots goda intentioner och insatser är det ibland ofrånkomligt att ekonomer blir sjukskrivna, behöver ta tjänstledigt eller till och med säger upp sig. För att säkerställa att verksamheten fortskrider med så få störningar som möjligt, även vid personalbortfall, arbetstoppar eller vid tillfälliga projekt, är det viktigt att snabbt ha en lösning på plats. En ekonomikonsult med rätt kompetens och erfarenhet är en bra lösning för att säkerställa fortsatt drift utan långa upplärningstider.
- Även under pågående rekrytering kan en konsult vara en bra lösning. Inte sällan uppstår ett glapp i bemanningen vid nyrekrytering av en befintlig tjänst. En konsult kan se till att arbetet inte stannar av. Ett smart sätt att få hjälp med rätt saker i rätt tid, helt enkelt, avslutar Claudia
Behöver du stärka upp ditt ekonomiteam? Kontakta oss gärna så hjälper vi dig att hitta en konsult exakt när du behöver!