Nyheter och trender inom rekrytering och interim av kvalificerade ekonomer

Tips till dig som blir galet nervös inför arbetsintervjun | Invici AB

Skriven av Marknadsteamet | den 19 februari 2024 10:49:01 Z

Fem tips till dig som blir galet nervös inför jobbintervjun

Känns det som att pulsen rusar? Kallsvettas du? Det är helt normalt. Du är "bara" nervös inför din kommande arbetsintervju. För vissa känns det som att klättra uppför en oändlig trappa, medan andra bara känner lite fjärilar i magen. Oavsett vem du är kan du förbereda dig och minska nervositeten. 

Att bli intervjuad är är en konst. Det handlar om att lyfta fram sig själv, berätta vem du är, dina prestationer, lärdomar och hur du bäst kan bidra på arbetsplatsen framåt. Ofta handlar det om en anställningsintervju till en specifik tjänst. Men det kan också handla om att vi på Invici, till exempel, vill träffa dig för att få en bra bild inför framtida uppdrag. Och det är okej att bli nervös. De flesta av oss har faktiskt varit nervösa inför en jobbintervju. 

För att underlätta lite för dig när du nu går i nya karriärtankar så bjuder vi på några intervjutips. Förhoppningsvis så hjälper det dig att behåller lugnet innan och under intervjun. 

Här är strategierna som lugnar nerverna inför arbetsintervjun: 

Förbered dig i lugn och ro 

Lägg tid på att förbereda dig ordentligt. Gå tillbaka och läs din ansökan och CV. Fundera igenom vad det var i annonsen som lockade dig att skicka in din ansökan. Läs på om arbetsgivare och fundera på vad det är som gör att du tilltalas av tjänsten och arbetsplatsen.

Vad kan du tillföra? Kanske har du någon erfarenhet eller utbildning som du tänker är en fördel. Eller är det så att detta är ett naturligt nästa steg för dig? Det är alltid en kombination av vad du har med dig i bagaget och vad du drivs och motiveras av för att komma till din bästa rätt.

Träffar du en rekryterare eller konsultchef hos oss på Invici så får du gärna ställa frågor. Undrar du över något eller finns det något vi kan göra för att underlätta för dig så berätta. Eller som ett väl använt talesätt låter: ”det finns inga dumma frågor”. Vi vet att det exempelvis kan vara svårt att utläsa allt i en annons och att det finns saker som vi tar för givet som inte alls är självklara. Så utmana oss! Då får vi igång en riktigt bra dialog.

TRäna med vänner och AI

Ännu ett talesätt, ”träning ger färdighet”,  är möjligen ett lite slitet uttryck, men väldigt sant. Kanske kan du be någon i bekantskapskretsen agera rekryterare och ställa frågor som är relaterade till dina drivkrafter och erfarenheter. Agera som om det vore på riktigt.

Ett annat användbart råd kan vara att ta hjälp av ny teknik. Allt fler jobbsökare använder generativ AI för att ta fram möjliga intervjufrågor. Det är en metod som blir allt vanligare och kan erbjuda mycket värdefull hjälp.

Många använder verktyg som Chat-GPT som en stödresurs i jobbsökningen. Be AI-verktyget att ge förslag på vanliga intervjufrågor som kan ställas vid en anställningsintervju för exempelvis en roll som ansvarig för reskontra eller en tjänst som controller.

Du har även möjlighet att öva på intervjusituationen genom att simulera en arbetsintervju med Chat-GPT där AI-verktyget agerar som rekryterare.

Undvik sista minuten-stress

Förbered din resa till mötet i god tid för att undvika onödig tidspress och därmed sätta nerverna i skakning. Resan till en intervju kan ibland ta längre tid än beräknat eller adresser kan vara svåra att hitta, vilket kan skapa stress. Ska du genomföra en digital arbetsintervju så kolla upp tekniken i god tid innan, sätt dig bekvämt och ostört.

Vid eventuell försening, vänligen informera oss så snart som möjligt. Tillsammans kan vi då bestämma om det är bäst att skjuta upp mötet till en senare tidpunkt eller dag. Alla problem kan lösas.

Landa rätt känsla innan intervjun 

På väg till intervjun kan det hjälpa att lyssna på musik du tycker om. Din favoritlåt kanske både peppar, ger dig självförtroende och lyfter humöret. Eller passar det dig bättre att kika på några roliga och knasiga klipp på skuttande katter eller annat så gör det. Men lova oss att du bara inte sitter vid ratten. Ett gott skratt är fantastiskt vapen mot nervositeten.

Sker anställningsintervjun hos oss på Invici börjar vi alltid med att berätta om upplägget av mötet och intervjun. Vanligast är att den du träffar presenterar oss och vår roll. Efter det kommer vi prata om dig som kandidat. Då får du berätta om din bakgrund och erfarenhet men framför allt vad du vill framöver. Har du innan intervjun gjort några av våra tester så går vi tillsammans igenom resultatet.

Vi avslutar alltid våra intervjuer med att berätta mer om tjänsten och hur processen framåt ser ut. Att vi är tydliga med förutsättningarna brukar uppskattas. Allt för att du som kandidat ska känna dig trygg.

Du får gärna berätta om du är nervös, det tycker vi bara är bra att känna till. Och det är vi båda som tillsammans ska skapa ett bra klimat i rummet - oavsett om vi träffas i person eller via dator. I slutet av intervjun ger vi gärna feedback på så väl din CV som intervjun.

EFTER INTERVJUN

Efter mötet med oss är det många som direkt hastar iväg till jobb och möten. Vi rekommenderar att du planerar din dag så att du har tid att landa. Det kan vara härligt med en promenad eller ett träningspass. Eller kanske bara en kaffe med dig själv på ett lugnt café. Ge dig själv en klapp på axeln för att du trots din nervositet genomförde intervjun.

Reflektionen efteråt huruvida det gick bra eller dåligt kan bli subjektiv. Fundera istället konkret på vad du ska tänka på till nästa tillfälle. För nästa tillfälle kommer att komma, antingen i den aktuella processen eller i en annan. Vår erfarenhet är att de som inte gick vidare i den första processen raskt blir aktuell i nästa.

Tveka aldrig att kontakta oss på Invici om det är något du undrar över eller om du identifierat något vi kan göra för att mildra din nervositet eller stress.

Och vi tar gärna emot feedback på hur du upplevde intervjun. Utöver feedbacken i intervjun så kan du anonymt och digitalt ge oss feedback skriftligen i det kvalitetsuppföljningsverktyg vi använder för att mäta kandidatupplevelsen

Vad är ditt nästa steg? 

Funderar du på nästa steg i din karriär? Kolla in våra lediga ekonomijobb och uppdrag. Kanske finns din nästa möjlighet via oss på Invici!