Generation Z, födda från mitten av 90-talet och framåt, kliver nu in på ekonomiavdelningar runt om i landet och förändrar förväntningarna på arbetslivet. Deras sätt att tänka, arbeta och använda teknik kan leda till krockar i ekonomiteamet om du som ledare inte är förberedd. Men det går att undvika!
Enligt Akavia Aspekt drivs Generation Z av snabb utveckling, digitalisering och ett meningsfullt arbete där deras värderingar speglas i företagets kultur. Det innebär att den här generationen ställer betydligt högre krav på sina arbetsgivare att få ha flexibilitet och en bra balans mellan arbetsliv och privatliv.
Gen Z:s drivkrafter är annorlunda från andra generationer. De ställer högre krav och förväntar sig mer än till exempel Generation X. Några av drivkrafterna är:
Och de är just de här motivationsfaktorerna som kan skapa konflikter. Men om du som ledare kan anpassa ditt ledarskap och möta de olika generationerna så har du och organisationen mycket att vinna.
Så hur skiljer sig Generation Z ifrån tidigare årskullar?
Generation Z är otåliga och vill snabbt få inflytande, hög lön och möjlighet att påverka, vilket kan krocka med andra generationers mer traditionella syn på hur organisationer drivs. En artikel i Dagens Nyheter lyfter fram att unga ofta vill känna att de snabbt kan avancera och att deras röster hörs, vilket kan skapa friktion med en mer hierarkisk företagskultur.
Akavia Aspekt lyfter också fram att Generation Z har en tydlig preferens för flexibel arbetstid och möjlighet att arbeta på distans. Det här är ju ett väl diskuterat ämne där allt fler företagsledare önskar se en tillbakagång till kontoren. Något som också många mer erfarna generationer uppskattar som är vana vid fasta kontorstider och tydliga arbetsrutiner.
Flexibiltet är som sagt uppskattat. Men det råder lite delade meningar även här om Gen Z vill ha tryggheten av en anställning eller jobba som konsult mer på egna villkor. Det kan vara värt att fundera över framåt om ni står inför en ekonomirekrytering eller en ska hyra in en ekonomikonsult.
Generation Z har växt upp med digitala verktyg och är vana vid snabb, digital kommunikation. Enligt Västsvenska Handelskammaren kan deras krav på snabba digitala processer och teknikstöd skapa konflikter om äldre kollegor föredrar traditionella arbetssätt och fysiska möten.
Men visst går det att lösa. Allt handlar om ledarskapet. Här bjuder vi dig som är ledare inom ekonomi på lite insikter och verktyg för att hantera generationsskillnader och skapa en harmonisk och produktiv arbetsmiljö.
För att undvika missförstånd och frustration är tydlig kommunikation avgörande. Akavia Aspekt betonar vikten av att förklara beslutsprocesser, förväntningar och varför arbetsuppgifter genomförs på ett visst sätt. Transparent kommunikation kan överbrygga generationsskillnader och minska risken för konflikter.
Mentorskap - bygga broar mellan generationer
Västsvenska Handelskammarens rapport ”Skapa samarbete mellan generationer på jobbet” lyfter fram mentorskap och dialog som viktiga verktyg för att skapa förståelse mellan olika generationer. Genom att uppmuntra mentorskap och kunskapsutbyte kan företag både ta tillvara juniora medarbetares digitala kompetenser och mer erfarna medarbetares kunskap om verksamheten.
Anpassa ledarskapet – struktur med flexibilitet
För att skapa en harmonisk arbetsplats så bör du som ledare kombinera struktur och tydliga mål med flexibilitet och utrymme för individuell anpassning. Anpassat ledarskap innebär att du som chef sätter tydliga ramar, men också ger medarbetarna utrymme att själva forma sina arbetsdagar och arbetsmetoder.
Gen Z är en tillgång – om du leder rätt
Generation Z är en viktig resurs för framtidens ekonomiavdelningar. De bidrar med nya tankar, digital kompetens och ett starkt driv att utvecklas. Genom rätt ledarskap och tydlig kommunikation kan du som ledare skapa ett arbetsklimat där generationsskillnader blir styrkor istället för konflikter.
Vill du veta mer om hur Invici kan stödja dig i att bygga framtidens ekonomifunktion. Redan idag? Hör av dig så berättar vi mer!