Begreppet intervju kan vara laddat, både för den ekonomikonsult som ska bli intervjuad och den som...
Vad ska du tänka på som konsult och egenföretagare
Är du intresserad av att börja jobba som konsult inom ekonomiområdet och funderar på hur du ska gå vidare? Patrik Lilja, senior rekryteringskonsult och konsultchef på Invici, tipsar om vad du ska tänka på när du tagit beslutet att bli egenföretagare, samt hur du förbereder dig inför din nya karriär på bästa sätt.
Att vara egen konsult skiljer sig en hel del från att vara anställd. Har du tidigare haft en trygg anställning med allt som det innebär, så finns det en del du bör tänka på. Här kommer några tips.
KORT UPPSTARTSSTRÄCKA
Som konsult förväntas du ofta att leverera direkt, speciellt om du går in som expert med en viss kompetens i kundbolaget för t.ex. ett specifikt projekt. Om du ska ersätta någon som har blivit sjuk eller sagt upp sig, har du ibland mer tid att sätta dig in i verksamheten. Men det förväntas ofta att du gör det på relativt kort tid med den erfarenhet som du har med dig.
VAR KONSULTMÄSSIG
Som konsult ska du kunna fungera i många olika miljöer och trivas med det. Något att ta fasta på är att vara flexibel i din roll för att kunna möta många olika miljöer där du är rådgivande men likväl inkännande.
INSPIRERA PÅ ARBETSPLATSEN
När du kommer till en ny uppdragsgivare som konsult är du ofta efterfrågad och efterlängtad, eftersom du kommer in med ny energi och nya sätt att lösa kundens problematik. I dessa lägen är det viktigt att vara både ödmjuk och prestigelös mot dina nya kollegor och dina arbetsuppgifter.
UTMANA DIG SJÄLV
Konsultrollen ger dig möjligheter att bredda din kompetens snabbt, allt från att jobba i olika system eller få möjlighet att prova på nya arbetsuppgifter som du kanske inte fått göra om du inte hade varit konsult. Dessutom kommer du snabbt att utvidga ditt personliga och yrkesmässiga nätverk och kunna komma in i nya spännande projekt och branscher.
Du kommer att hamna i situationer där du kommer att behöva utmana dig själv, allt från nya roller till mer ansvar än vad du är van vid. Du kommer att utmanas men samtidigt utvecklas i din yrkesroll och som människa.
DELA MED DIG AV KUNSKAP
Utnyttja det faktum att du tillhör en konsultgrupp när du tar uppdrag via Invici. Här får du möjlighet att dela med dig av kunskap och ta del av andras tips och idéer kring eget företagande. Se till att nätverka med dina konsultkollegor, för vem vet? Det kan vara din nästa kollega eller chef.
TA DIG INTE VATTEN ÖVER HUVUDET
Axla bara de konsultuppdrag som du känner att du är bekväm med och som du vet att du klarar av. Du ska kunna möta de förväntningar som ställs på dig. Så tänk på att det är viktigt att vara tydlig från början med uppdragsgivaren om dina kunskaper.
NÅGRA FLER PRAKTISKA RÅD
- Skaffa godkännande för F-skatt
Det är en förutsättning för att du ska kunna vara egenföretagare och jobba som konsult. Du måste även ta beslut om du ska driva enskild firma eller aktiebolag. Detta är helt upp till dig själv och hur mycket du planerar att omsätta i ditt bolag.
- Planera din tid och ekonomi
Som konsult vet du hur länge du är kontrakterad på uppdrag men inte vad som sker sen. Uppdatera därför dina kontakter löpande på dina utvalda konsultbolag om din tillgänglighet. Se även till att ha en ekonomisk buffert för att täcka eventuell tid mellan uppdrag.
- Sätt av pengar
Som konsult är det du själv som sätter av pengar till din pension och du måste teckna dina egna försäkringar i ditt bolag.
Vill du veta mer om konsultrollen och om den är för dig, klicka på "läs mer" nedan.